Auto met aanhanger

Op Europees niveau wordt er gesproken over nieuwe richtlijnen voor het rijbewijs BE. Het kan echter tot 2012 duren voordat de Nederlandse regels voor deze categorie rijbewijs veranderen.

Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

Om met een aanhangwagen te mogen rijden hebt u niet altijd een BE-rijbewijs nodig.Uw rijbewijs B volstaat zolang de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is het toegestaan een aanhangwagen van meer dan 750 kg te trekken met alleen rijbewijs B.

Dan gelden daarvoor wel twee voorwaarden:

  • De aanhangwagen mag inclusief laadvermogen niet meer zijn dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig.
  • En de toegestane maximum massa van de totale massa mag niet meer dan 3500 kg zijn.

In alle andere gevallen is het rijbewijs BE verplicht!

Enkele voorbeelden:

Uw auto heeft een ledig gewicht van 1100 kg en een laadvermogen van 250 kg. U mag nu een aanhangwagen voortbewegen inclusief laadvermogen van 1100 kg. De maximale massa van de totale combinatie bedraagt 1100 + 250 + 1100 = 2450 kg. Rijbewijs B is voldoende.

Nog een voorbeeld:
Uw auto heeft een ledig gewicht van 1600 kg en een laadvermogen van 900 kg. U kunt nu een aanhangwagen voortbewegen inclusief laadvermogen van 1600 kg. De maximale massa van de totale combinatie is nu echter 1600 + 900 + 1600 = 4100 kg. Dit is meer dan 3500 kg dus rijbewijs BE is verplicht.

Alle gegevens kunt u vinden op het kentekenbewijs van zowel de aanhangwagen als het trekkende motorvoertuig.

Inhoud BE Opleiding

Op vakantie met de caravan? Of rij je voor het werk met een aanhangwagen of bijvoorbeeld met een paardentrailer achter de auto? Het rijbewijs BE komt vaker van pas dan je denkt!

Met de rijopleiding van Verkeersschool Dusseldorp leert iedere cursist de fijne kneepjes van het rijden met een aanhanger. Ook wordt onder andere het inparkeren, aan- en afkoppelen en achteruit rijden op een juiste en verantwoorde manier aangeleerd. Naast het rijden met de combinatie worden de controlehandelingen en de documenten niet vergeten.

Leswijze rijbewijs BE

Verkeersschool Dusseldorp biedt de E achter B opleiding in een eendaagse of tweedaagse cursus aan, met aansluitend het CBR examen. Voor onze lessen wordt er gebruikgemaakt van een Mercedes Vito automaat. Wij bieden lessen aan in deze automaat zodat de focus ligt op het besturen van de combinatie.

‘s Ochtends lessen, ‘s middags geslaagd!

Wij helpen graag bij het maken van de juiste keuze als het gaat om het best passende rijlespakket. Wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn, aarzel niet om contact op te nemen. Bel, mail of vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Centraal Bureau Rijvaardigheid
http://www.cbr.nl

 

In deze combinatie krijgt u les.