Voor verdere informatie, vul dan het aanmeld formulier in, wij zullen u zo spoedig mogelijk informeren.

Opleiding Bus

Om de opleiding voor het rijbewijs D te volgen moet je in het bezit zijn van een geldig  rijbewijs B. Er is geen vooropleiding vereist.

Om als buschauffeur beroepsmatig aan de slag te gaan moet je vakbekwaam zijn. Dit houdt in dat het opleidingstraject vakgericht is ingedeeld. Aan de hand van een aantal examens wordt de kandidaat getest op de vakbekwaamheid als beroepschauffeur.
Slaagt de kandidaat voor deze examens dan is de kandidaat vakbekwaam. De vakbekwaamheid wordt op het rijbewijs getoond met de Code 95.

Medische keuring:
Belangrijk is om je aan het begin van de praktijkopleiding te laten keuren. Het CBR stelt eisen aan de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de kandidaat om grote voertuigen te mogen besturen. Als blijkt dat je medisch niet geschikt bent om deze voertuigen te mogen besturen, dan worden teleurstellingen en onnodige kosten voorkomen.

Klik hier voor het aanvragen van de gezondheidsverklaring. Na ontvangst van het keuringsverslag kun je een afspraak voor de medische keuring bij ons op de rijschool inplannen.

Tijdens de opleiding wordt jij als kandidaat opgeleid voor de volgende examens:

Theorie:
RV1 – Verkeer & Techniek
V2D – Administratie Personenvervoer

Vakbekwaamheid Code 95:
V3D – Cases Administratie Personenvervoer
Praktische toets
Toets besloten terrein

Praktijk:
Praktijkexamen

Hoe ziet de opleiding eruit?

Theorie:

Voordat de kandidaat aan de praktijkopleiding kan beginnen, moeten eerst alle theorie-examens behaald zijn.
De theorie wordt gehaald via zelfstudie.
De theorie-examens worden in overleg ingepland. 

Praktijk:

Tijdens de praktijklessen in ons lesvoertuig wordt je voorbereidt op het praktijkexamen.
De volgende onderdelen worden geoefend:
* Het veilig rijden met een groot voertuig;
* Het zelfstandig rijden van routes d.m.v. een navigatiesysteem;
* De dagelijkse controles en de technische staat van het voertuig;
* Bijzondere manoeuvres.

Vakbekwaamheid code 95:
Dit is nodig om als beroepschauffeur aan het werk te kunnen. Hiervoor doe je het theorie-examen V3D Cases Administratie Personenvervoer, Praktische toets en de toets besloten terrein.

Praktische toets:
* Beroepshouding en omgaan met agressie;
* Reageren op wensen, behoeften en gedragingen van passagiers aan de hand van voorbeelden;
* Veilig vervoeren van bagage (verdeling, vastzetten);
* Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit;
* Voorkomen van fysieke risico’s invullen van een Europees schadeformulier.

Toets besloten terrein:
Tijdens de toets op het besloten terrein zal Verkeersschool Dusseldorp de vakbekwaamheid van de kandidaat toetsen op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren. Deze toets focust op verkeersdeelname en bijzondere omstandigheden.

Kortom:
Verkeersschool Dusseldorp zorgt ervoor dat jij de baas blijft over het voertuig. Op een leuke en plezierige manier wordt er les gegeven en zorgen wij er samen voor dat je niet alleen je rijbewijs haalt, maar ook met heel veel vertrouwen achter het stuur zit.

 

In deze bus krijgt u les.

 

Haal je rijbewijs voor de bus met aanhanger (DE) bij Verkeersschool Dusseldorp

 

Bij Verkeersschool Dusseldorp ben je aan het juiste adres voor jouw opleiding voor het bus met aanhanger rijbewijs. Verkeersschool Dusseldorp is als opleider voor het rijbewijs DE uniek in Oost-Nederland.

De minimumleeftijd voor het behalen van het rijbewijs DE is 24 jaar. Wanneer je de vakbekwaamheid (code 95) hebt behaald, dan is de minimumleeftijd 18 jaar (lees hier meer over de voorwaarden) . Voor zowel de lessen als het examen moet je in het bezit zijn van rijbewijs D.

De praktijkopleiding voor rijbewijs DE wordt vrijwel altijd gestart met een intest/intake. Dit kun je zien als je eerste 2 aansluitende praktijklessen. Onze instructeur kijkt tijdens deze intest naar wat je al kunt, naar je leertempo en naar jouw motivatie. Op basis daarvan krijg je nadien een advies over het totaal benodigde aantal lessen om op examen niveau te komen. Op deze manier weet je van tevoren waar je aan toe bent voor wat betreft de kosten voor het behalen van het bus met aanhanger rijbewijs. Bovendien kunnen we nadien direct de gehele opleiding inclusief het examen plannen.

Je kunt bij Verkeersschool Dusseldorp kiezen voor een spoedopleiding in enkele dagen, maar ook 1 of enkele lessen per week rijden. Dit is afhankelijk van jouw wensen, jouw beschikbaarheid, de beschikbaarheid van examens bij het CBR en onze beschikbaarheid. We maken in overleg een passende planning voor je.

Het is mogelijk om bij Verkeersschool Dusseldorp in de avonden en op zaterdagen lessen te volgen. Dit geniet echter niet onze voorkeur. Tijdens deze momenten is de verkeersintensiteit veel lager dan overdag doordeweeks. Hierdoor is het rijden gemakkelijker, maar leer je ook minder van lessen. Leerlingen die alleen in de avonden en op zaterdagen lessen, hebben hierdoor doorgaans meer lessen nodig om op examenniveau te komen. Daardoor wordt hun opleiding duurder. Lessen buiten kantooruren kan dus wel, maar heeft niet onze voorkeur.

Wij bereiden je zo goed mogelijk voor het op het praktijkexamen bij het CBR. Dit examen start met vragen over de voertuigpapieren en over de voertuig combinatie zelf. Bovendien doe je een rijklaar controle. Tijdens de praktijkrit wordt je beoordeeld op je voertuigbeheersing, je rijgedrag, je gedrag ten opzichte van je mede weggebruikers, veiligheid en ergonomie. Ook zul je enkele bijzondere verrichtingen moeten doen en kan het zijn dat je een navigatie opdracht moet uitvoeren.

Als je bent geslaagd voor het bus met aanhanger rijbewijs, dan kun je de volgende werkdag het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Hiervoor moet je het volgende meenemen: je oude rijbewijs, een pasfoto die voldoet aan de eisen en geld voor de aanvraag.